Ancistrus dolichopterus

Ancistrus

Ancistrusii fac parte din familia Loricariidae. Sunt originari din America de Sud, Brazilia, Guyana. A fost importat pentru prima oara in Europa la inceputul secolului XX. Ii trebuie un acvariu de cel putin 65 de litri, la maturitate atinge 12.5 cm. Prefera o temperatura intre 21.5 si 26.5 °C, iar in perioada reproducerii aceasta nu trebuiesa depaseasca 23 de grade. Prefera apa cu un ph de 5.8-7.2. Duritatea poate sa fie intre 2 si 15. Cand sunt mici culoarea dominanta este maro, iar la maturitate au o culoare de maro inchis si pe burta mici nuante de albastru.
Nu sunt pesti foarte pretentiosi, daca sunt ingrijiti, pot depasi varsta de 10 ani, sunt sociabili si pot fi tinuti cu multe alte specii de pesti. Datorita sistemului osos bine dezvoltat, nu pot sa fie atacati de alti pesti. Gura arata ca o ventuza cu ajutorul careia mananca algele de pe geamuri, pietris, decor. Nu toate tipurile de alge ii sunt pe plac. Inafara de alge mananca si fulgii sau mancarea cazuta pe substrat. Preferabil ar fi ca pietrisul sa fie cat mai mic, gen “bob de orez” pentru ca in conditiile in care pietrisul este mai mare mancarea cazuta intre pietre nu poate fi scoasa si se descompune. Inafara de alge mai mananca spanac, salata, mazare, iar ca supliment ii putem da tablete de spirulina lipite de geamul acvariului.
Pietrisul trebuie sa fie cat mai putin taios pentru ca ancistrusii au obiceiul sa roada si pietrele de jos asa ca exista riscul de a se taia. Sta mai mult in partea de jos a acvariului. Prefera acvariile plantate in care sunt si zone umbrite. Ancistrusii sunt mai activi noaprea decat ziua. Cei mici au mai multa pofta de alge decat cei maturi. Iubesc buturugile, radacinile, asa ca este indicat sa punem cateva in acvariu. Vom observa ca isi petrec foarte mult timp din zi pe lemn incercand sa il roada.
Sunt foarte sensibili la cantitatile mai mari de medicamente. Este bine ca atunci cand facem un tratament sa ii mutam din acvariu.
Se inmultesc prin icre. Masculul are coarne pe cap mult mai dezvoltate si mai bifurcate in varf. Femela este mai dezvoltata la corp iar coarnele sunt foarte mici.
Pentru reproducere se poate folosi un acvariu de cca. 60l, fara substrat si amenajat cu multe ascunzisuri: radacini, ghivece cu mai multe gauri de acces, diverse decoruri gaurite etc. In bazinele de reproductie nu trebuie sa lipseasca tuburile de plastic, de culoare inchisa, obturate la unul din capete sau asezate astfel incit unul din capete sa fie blocat, unde pestii au obiceiul de a depune. Inainte de reproducere femelele ar trebui tinute separat si hranite din belsug mai ales cu hrana vegetala. Acest lucru nu este, se pare, absolut necesar.
Masculii se vor pune in bazinul de reproductie cu 2-5 zile inainte de introducerea femelelor. Pentru a forta reproducerea se foloseste schimbarea unei treimi din apa cu apa proaspata statuta. In timpul depunerii masculii capata un colorit deosebit, in timp ce coloritul femelelor ramine neschimbat. Temperatura apei trebuie sa fie de 23, max. 24ºC. La o temperatura mai mare icrele eclozeaza mai repede si pierderile vor fi foarte mari. Dupa introducerea femelelor in bazin, in mod normal incep jocurile nuptiale. Abdomenul femelei se mareste literalmente vazind cu ochii. Icrele vor fi depuse in goluri, de obicei acolo unde te astepti mai putin. Masculul acopera un ciorchine destul de mare de icre, pazind si ventilind ponta .
Icrele sunt mari, de aprox. 3mm diametru de culoare portocaliu deschis. Dupa depunere este de preferat ca femela sa fie scoasa din acvariu pentru ca masculul sa-si vada linistit de ingrijirea icrelor. Icrele eclozeaza dupa cca. 6 zile in functie de temperatura. Dupa alte 6-7 zile puii parasesc adaposturile. Puii sunt destul de mari si cind se imprastie prin acvariu se lipesc de geamuri, de pietre, si de frunzele plantelor. Puii se pot hranii usor cu tubii tocat si foarte bine spalat, faina de ovaz, frunze de salata oparita. Deoarece sunt destul de imobili nu este indicata hranirea cu nauplii de artemia. Eu am folosit-o totusi dupa ce am congelat-o citeva ore (altii prefera sa o opareasca). Cresterea puilor este neuniforma si de aceea este recomandat ca puii sa fie triati in bazine separate. In bazinul de reproducere filtrarea si aerarea trebuie sa functioneze permanent.

Ancistrus dolichopterus femela:

Ancistrus dolichopterus femela

Ancistrus dolichopterus mascul:

mascul Ancistrus dolichopterus

mascul Ancistrus dolichopterus

Ancistrus mascul

Ancistrus dolichopterus albino:

Ancistrus dolichopterus albino

Ancistrus dolichopterus albino

Ancistrus albino long fin:

Ancistrus  albino long fin

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.