Anentome Helena – Melcul Asasin

Anentome Helena, Clea Helena

Melcul de apa dulce, Anentome Helena, este o specie din Sud-Estul Asiei inrudit cu melcii marini din familia Buccinidae. In comert acest melc este denumit cel mai des melcul asasin.
In comunitatea oamenilor destiinta acest melc se mai numeste si Anentome Helena cat si Clea (Anentome) Helena. Denumirea din urma reflecta diviziunea genului Clea in doua subgenuri, Clea (Clea) si Clea (Anentome) pentru speciile asasine si Clea (Africanidia) pentru speciile africane.
Biologie si ecologie: Cele mai multe specii de Clea prefera apa curgatoare, dar Clea Helena poate fi gasit de asemenea in lacuri si iazuri, iar acesta poate fi motivul pentru care melcii asasini se adapteaza usor la conditiile de acvariu. Melcii salbatici se gasesc de cele mai multe ori in ape cu substrat malos si/sau nisipos.
Cochilia melcului asasin este conica, dar varful acesteia este de cele mai multe ori spart sau ros. Are culoarea galbena cu o banda spiralata de culoare maro si are la suprafata striatii puternice. Lungimea maxima a cochiliei este de 20 mm, desi marimea tipica este cuprinsa intre 15 si 18 mm. Corpul este de culoare verde-cenusiu.
Melcul asasin este o specie tropicala cu o arie larga de raspandire in Asia de Sud-Est fiind gasita chiar si in Indonezia, Tailanda si Malayesia. Desi marea majoritatea speciilor acestei familii sunt marine, melcul asasin traieste totusi in apa dulce.
Intretinerea acvariului: Vorbind la general acvariul se intretine atat greu cat si usor. Multe specimene sunt crescute in apa dura, usor bazica. Aceasta specie nu pare sa aiba neaparata nevoie de nisip, desi petrece cel mai mult timp ingropata in nisip. Pentru a intampina aceasta nevoie se foloseste un substrat de nisip fin ca o solutie ieftina. 
Ca multi alti melci mici, mecii asasini, pot fi usor raniti de catre pestii care mananca melci, sau alti pesti agresivi.
Hrana: In mediul natural melcul asasin se hraneste cu resturi proteice, precum si cu prada vie cum ar fi viermi sau alti melci. Cu alte cuvinte acesti melci sunt atat necrofagi cat si pradatori.
In conditii de acvariu melcul asasin se va hrani cu siguranta cu un numar mare de melci mici cum ar fi Melanoides Tuberculata, Phisa si pui de Tylomelania. In esenta melcii mai mari, cum ar fi Tylomelania adult sau Neritina, sunt ignorati sau impart acelasi acvariu fara probleme.
Alta hrana portivita ar mai putea fi reprezentat de lipitori, krill, icre de somn si mancare pe baza de alge.
Reproducerea: Melcul asasin se reproduce usor in conditii de acvariu, desi numarul de urmasi este relativ scazut. Melcii nu sunt hermafroditi, deci este necesar un numar suficient de mare de melci pentru a va putea asiguara ca exista membrii ai fiecarui sex. Imperecherea pare a fi o activitate recreativa, melcii stand lipiti unul de celalalt timp de cateva ore. Aceasta activitate are loc la suprafata nisipului si deseori mai multi melci vor sta lipiti in grup.
Ouale melcului asasin vor fi depuse unul cate unul in saculeti translucizi pe suprafete solide cum ar fi pietre sau obiecte din plastic din acvariu. Dezvoltarea pare sa fie destul de lenta. De indata ce ouale eclozeaza, puii melcului asasin se ascund in nisip si nu vor mai fi vazuti timp de cateva luni.
De cand se observa ouale proaspat eclozate si pana cand lungimile cohiliilor melcilor sunt de 7-8 mm trec aproximativ 6 luni.
Raportul dintre numarul de pui de melc asasin si numarul de oua depuse denota faptul ca o serie de factori impiedica ouale si/sau melcii proaspat eclozati sa se dezvolte. Canibalismul poate fi o problema, dar de cele mai multe ori adultii ignora puii mari care se catara pe peretii acvariului, deci acest aspect pare sa fie o problema mai mica decat te poti astepta. Concurenta pentru mancare dintre pui, sau puii altor specii (cum ar fi Melanoides) poate fi o problema mai importanta.

Anentome Helena - melc asasin

anentome_helena

Anentome Helena - melci asasini

Anentome Helena - asasin snail

melcul asasin

Clea Helena, Anentome Helena albino:

Clea Helena, Anentome Helena albino

Anentome Helena albino (rare) - Clea Helena

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.