Puntius conchonius – Barbus conchonius

Puntius conchonius

Barbus conchonius (Puntius conchonius) este un peste nepretentios si usor de ingrijit. Ii place acvariul de dimensiuni mari, bogat in vegetatie, cu apa curata, bine filtrata si aerisita
Lungimea corpului este de 6-10 cm dar unele exemplare pot atinge chiar si 14 cm. Corpul este relativ inalt, turtit pe lateral. Spatele este verde-oliv iar burta stralucitoare de un roz argintiu. In perioada depunerii icrelor, masculul devine, pe lateral, rosu aprins. Aripioarele masculului sunt roz, cu varful aripioarei dorsale negru. La radacina cozii se pot vedea pete negre cu margini galbene. Aripioarele femelei sunt incolore, ea este mult mai dezvoltata, iar la maturitate sexuala are abdomenul mai rotunjit.
Hrana: Nu este un peste mofturos, acceptand orice fel de mancare, dar desigur ca hrana vie este preferata sa. Cea mai mare parte a timpului si-o petrece in partea superioara si de mijloc a acvariului, de aceea, plantele vor fi amplasate pe fundul acestuia, pentru a-i lasa cat mai mult loc de inot.
Ingrijirea acvariului: Nu este deloc o specie pretentioasa, de aceea, este recomandata si acvaristilor incepatori. Temperatura trebuie sa fie intre 22-25 grade C. Ii plac bazinele mari, vegetatia bogata si apa curata, bine filtrata si aerisita. Este un peste pasnic, usor de crescut iar inmultirea sa nu necesita o grija deosebita. Miscarile sale rapide si permanente pot deranja restul pestilor de aceea, e bine sa nu ii puneti in acelasi acvariu cu pesti tematori. Tovarasi buni de acvariu pot fi cu guppi sau gurami. Intr-un acvariu de 150 litri, se recomanda 6-8 pesti Barbus conchonius.
Inmultirea pestilor: De obicei, depun icre doua femele si un mascul. Bazinul in care se va face depunerea icrelor se recomanda sa fie de 20 litri. Pentru o dezvoltare sigura, puteti pune pietre si plante in acvariu dar acestea nu vor influenta depunerea icrelor. In acvariul pregatit in prealabil, se va pune o apa semi-dura, neutra, de 27-28 grade C. In conditii normale, a doua zi, perechea va depune icrele: o femela depune 300 de icre. In aproximativ 24-36 ore puii ies iar in 3 zile incep sa inoate. Puietul poate fi hranit cu viermisori speciali, recomandati de specialisti.

Puntius  conchonius

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.