Cryptoheros nigrofasciatum

Cryptoheros nigrofasciatum

Cryptoheros nigrofasciatum, Amatitlania nigrofasciatum, Cichlasoma nigrofasciatum, Archocentrus nigrofasciatum, Cichlasoma cutteri:
Cryptoheros nigrofasciatum trebuie tinut in acvarii in perechi sau cu alte ciclide. Mananca orice dar are nevoie de un adaos de hrana vegetala. Nepretentios la calitatea apei, in acvarii are nevoie de zone insorite dar si de umbra. Inoata in zona medie si de fund a acvariului. Pestele are o forma semialbinotica, cunoscuta in America sub numele de “Congo”. In cazul acestui peste culoarea corpului este alba, ochii find negri. La noi este cunoscut sub denumirea de “meeki alb”.
In natura il gasim in Guatemala, in lacurile Amatitlan si Atitlan, precum si in partea de sud a Americii Centrale, unde au multe forme locale al caror colorit difera foarte mult de cel al pestilor normal colorati. Corpul este mediu alungit, cu spatele mai curbat decat abdomenul. Femela urca abrupt pana la punctul de unde incepe aripioara dorsala, capul este mare cu buzele pronuntate, aripioarele destul de mici, mai ales dorsala. Radiile de la mijlocul dorsalei sunt usor culcate spre spate. Ajung la maximum 10 cm. Corpul are un fond argintiu-gri cu 8-9 dungi transversale negre, ce pot dispare, cu aripioarele pectorale de un verde metalizat stralucitor, anala si dorsala fiind tivite cu rosu. Corpul poate avea si o culoare violet-albastruie. Masculul este in general mai mare, avand dorsala si anala prelungite si ascutite, la femela fiind mai bombate. La depunere, femela are pe lateral puncte de culoare rosu-coral, grupate. Sunt pesti foarte temperamentali, agresivi, scurma rar. Temperatura de intretinere este 22-26° C, iar cea minima este de 15° C, dar numai pentru scurt timp.
Pentru reproducere este bine sa lasam pestii sa constituie perechi, pentru aceasta trebuie sa crestem multi pesti tineri la un loc. Un semn ca pestii sunt maturi sexual, este faptul ca irisul este rosu (ca la scalari). Icrele eclozeaza dupa 48 de ore iar puii inoata dupa 8 zile. Cand inoata liber, puii vor fi hraniti cu nauplii de Artemia salina, microviermi sau daphnii mici. Puii cresc destul de repede.

Cryptoheros nigrofasciatum femela:

Cryptoheros nigrofasciatum femela

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.