Diodon Hystrix

Diodon Hystrix

Origine: regiunea Indo-Pacifica, Marea Rosie
talie maxima 90 cm
pH-ul apei 8.1-8.4
temperatura optima 22-26° C
popular este cunoscut sub numele de pestele arici sau porc-tepos patat
accepta hrana din mana (atentie la dinti)
acest peste este uneori vandut umflat si uscat, ca un obiect decorativ

Este o specie de pesti raspandita, in special, in zona Insulelor Caraibe si in zona coastelor statului american Florida.
Are un colorit maro-masliniu cu partea ventrala, burta, colorata in alb. Are pete, ca niste petece, pe spate, de culoare maronie. Asa cum sugereaza si numele sau, are dorsala acoperita de tepi. Este un peste foarte activ si ii place, ca si altor pesti, sa inoate in preajma recifurilor impreuna cu alti pesti. Acest peste are irisul ochilor de culoare galbena, ceea ce il face un peste foarte atractiv. O caracteristica interesanta si specifica lui, este aceea de a se camufla. Ca si ceilalti pesti din familia sa, si acesta, are capabilitatea de a inghiti apa in partea ventrala a corpului. Acest lucru este facut in special cu scopul de a se proteja de eventualii predatori. Gura lor este alcatuita din placi puternice capabile sa sfarme orice carapace. Dintii lui seamana cu aceia ai unui cioc sudat.
Nu este o specie care sa fie pusa in acelasi acvariu cu nevertebratele si coralii. El este adesea prins din mediul sau natural, neexistand pana acum cazuri in care sa fi fost reprodus cu succes in captivitate. La inceput, acestia trebuiesc pusi intr-un bazin separat, in carantina, si deparazitati. El isi foloseste inotatoarele pectorale pentru deplasare, datorita faptului ca nu poseda inotatoare pelvice. Ca si rudele sale apropiate, si acest peste, este cunoscut pentru faptul ca scuipa apa afara din acvariu. Aveti mare atentie sa nu aveti prize sau aparaturi electrice sau electronice in apropierea bazinului, pentru a nu suferi vreun scurt-circuit.
Un exemplar matur al acestei specii, atinge, la maturitate, o lungime de un metru. Pentru a face un astfel de peste sa se simta in largul sau, aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de 570 de litri, o concentratie de proteine foarte buna, o apa de o calitate foarte buna, o gravitatie de 1.020 – 1.025. Acest peste are o dieta variata ce include calamar, krill preparat, creveti, scoici si moluste, care sa ii ajute sa isi toceasca permanent dintii, care cresc mereu.

Diodon  Hystrix

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.