Garra rufa obtusa

Garra rufa obtusa

Garra rufa obtusa
Pestele doctor
Pestii Garra rufa au fost descoperiti la inceputul anilor 1800 in Iordania, Orontos si in bazinele hidrografice ale raurilor Tigru si Eufrat, in raurile de coasta la sud de Turcia si Siria de Nord. Sunt niste pesti unici, care pot trai in medii ostile, de asemenea si inape foarte calde. Ei se ascund si se agata de pietre si vegetatie cu ajutorul gurii lor ventrale in forma de semiluna. Sunt pesti care se hranesc la fundul apei.
Sunt mancatori de alge, fitoplancton si zooplancton, dar acestea sunt rare din cauza temperaturilor inalte ale apelor in care traiesc. Din cauza hranei insuficiente se hranesc si cu pielea moarta de pe picioarele amatorilor de scaldat. Pestii Garra rufa au fost recomandati ca foarte utili si eficienți pentru a vindeca unele boli ale pielii. Unii chiar s-au dovedit eficace si in tratarea unor boli comune, traume musculare, tulburari neurologice si reumatice. Dupa cateva sedinte in bazine terapeutice populate cu pestii Garra rufa, persoanele care sufereau de psoriazis au vazut in mod constant rezultate uimitoare.
Pestii Garra rufa sunt inofensivi, fara dinti. Acesti pesti pot trai in ape calde cu temperaturi in jurul a 35°- 43°C. Din cauza penuriei de hrana din aceste ape termale de izvor, acesti pesti au dezvoltat o capacitate neobişnuita de a se hrani cu pielea si tesuturile moarte. Garra rufa sunt o specie protejata legal in Turcia, iar guvernul nu vrea ca acesti pesti sa fie exploatati in centrele de tratament.
Marea descoperire
Legenda spune ca intr-o zi la începutul secolului XIX, doi frati turci au descoperit un izvor termal. De indata ce si-au scufundat picioarele în apă, un grup de peşti mici au ajuns imediat la picioarele lor, le-au ciugulit neîncetat şi le-au oferit un masaj blând cu furnicături. Acest lucru i-a făcut să revină în fiecare zi la noul lor hobby. Unul dintre frați, care suferea de un tip de boală de piele, a observat că simptomele bolii au început să dispară după o perioadă petrecută impreună cu noii lor prieteni, peștii Garra rufa. Ce s-a întâmplat de fapt, a fost că peştii Garra rufa au ciugulit toate celulele moarte ale pielii afectate, eradicându-le şi vindecându-l de boală.
Când s-au aflat veștile despre această întâmplare, oamenii din zonă, și nu numai, au început sa vină să testeze această descoperire miraculoasă. Majoritatea oamenilor care au avut probleme de piele, au fost vindecați de boală după mai multe vizite. De atunci și până în vremurile noastre, orașul Kangal din Turcia a devenit neoficial o stațiune naturală de tratament, cu o crestere rapidă de vizitatori din toate colțurile lumii, veniți să probeze magica vindecare a peștilor Garra rufa.
Denumirea științifică a peştilor originali este Garra rufa obtusa, care este o specie ce aparține familiei Cyprinidae. În cadrul familiei Cyprinidae, există o mulţime de subspecii diferite toate începând cu numele garra. Peștele original Garra rufa se poate deosebi printr-o mică pată neagră pe opercul şi o dungă neagră la baza cozii.
Apa
Pentru multe specii de pești, inclusiv peştii Garra rufa, un nivel ridicat de amoniac este o problemă serioasă. În scopul de a optimiza peștilor Garra rufa entuziasmul pentru ciugulit, o bună întreținere a calităţii apei este esenţială. Ciclul azot este o parte importantă a întreținerii calităţii apei, şi înţelegerea lui va ajuta cu adevărat creşterea nivelului de reușită a acvariului dumneavoastră.
Toate organismele excretă amoniac ca deşeuri. Buna gestionare a deşeurilor este esenţială pentru a menține un mediu de viaţă sănătos. În mediu acvatic, organismele acvatice excretă amoniac în mediul în care trăiesc. Ciclul azotului are loc într-un acvariu matur, și echilibrat biologic. În acest mediu, azotul produs este reciclat de către colonii de bacterii benefice în diferite forme. Formele foarte toxice produse de ciclul azotului, sunt amoniacul și nitriții.
Într-un acvariu matur, populat cu pești, în care funcționează bine ciclul azot, multe alte toxine, în principal amoniacul, sunt convertite în nitrați care sunt inofensivi, protoxid de azot și azot. Acest ciclu vă asigură că nivelul de azot în apă este sub control, prin urmare, menţinând-o sub niveluri toxice în acvariul cu peşti.
În mod normal, într-un acvariu nou înfiinţat, ciclul azot nu poate fi încă matur, ceea ce înseamnă că nu este complet. Vor exista vârfuri de amoniac și nitriți în apă (sindromul acvariului nou) datorită, în principal, cantității de alimente cu care sunt hrăniți peștii Garra rufa, și deșeurile care le produc. Acest lucru poate cauza moartea peștilor dumneavoastră, dacă nivelul de amoniac în acvariu atinge punctul maxim de toxicitate. Acest lucru este cunoscut ca otrăvire cu amoniac. Se recomandă schimburi dese de apă, chiar dacă există un sistem de filtrare biologică corespunzătoare noului dumneavoastră acvariu. În mod normal este nevoie de aproximativ 1-2 luni pentru stabilizarea acestui ciclu, după care schimburile de apă pot fi diminuate.
În timp ce nivelurile de amoniac din acvariul dumneavoastră sunt o problemă pentru peşti, acestea vor încuraja creşterea bacteriilor nitrificatoare, Nitrosomonas sp., să prelucreze amoniacul în nitriți, care sunt mai puţin toxici. Valul rezultat din nitriți va încuraja un alt grup de bacterii nitrificatoare, Nitrobacter sp., care îl vor converti în nitrat, care este și mai puțin toxic. Protoxidul de azot și azotul vor fi produse cu ajutorul altor bacterii și plantelor acvatice. Ciclul complet al azotului în mod normal va dura 1-2 luni, timp de maturizare și stabilizare completă. După această perioadă, o populație sănătoasă de bacterii benefice vor fi capabile să prelucreze amoniacul dăunător și nitriții din apă. Cu toate acestea, numărul de pești Garra rufa și cantitatea de mâncare cu care sunt hrăniți, sunt factori importanți care contribuie la cantitatea de amoniac dintr-un acvariu. Prea multă hrană va fi o problemă pentru peştii Garra rufa. În plus, trebuie să fiți moderați atunci când curățați mediile biologice din filtre. Dacă acvariul dumneavoastră este prea curat, multe din bacteriile benefice vor fi eliminate. Schimburile parţiale de apă, îndepărtarea constantă a alimentelor în exces și deșeurilor solide din filtre, sunt cruciale pentru sănătatea peștilor și acvariului dumneavoastră.
Testele de amoniac, nitriți și nitrați sunt disponibile din plin în magazinele locale de specialitate. Manipularea corespunzatoare in conformitate cu instrucțiunile acestor teste este esentiala.
Durata de viața
6-7 ani
Temperatura de intreținere
24-30 °C
Reproducere
In vederea reproducerii peștilor Garra rufa, va trebui să cunoașteți cum se pot diferenția intre sexe, si sa le puteți crea conditiile naturale pentru a le stimula proliferarea.
Diferentierea intre sexe
Determinarea sexului la peştii Garra rufa este un pas important pentru a afla daca pot forma perechi. Majoritatea pestilor se cataloghează prin dimorfism sau izomorfism sexual. Speciile cu dimorfism sexual pot fi deosebite cu uşurinţă în primul rând prin forma organelor sexuale si in al doilea rand prin dimensiune, forma, culoare, dicromatism sexual si forma aripioarelor. Masculii sunt frecvent mai colorati, mai mari, şi au aripioarele mai dezvoltate. In cazul izomorfismului sexual, cum este si cazul pestilor Garra rufa, exista putine diferentieri sexuale aparente. Singura modalitate de a distinge intre sexe este forma papilei genitale, care este vizibilă numai in perioada imperecherii.
Masculii de Garra rufa sunt puțin mai mari, iar femelele sunt usor mai rotunde in zona burtii.
Selectarea perechilor
Odată ce ați facut deosebirea dintre femele și masculi, trebuie aleasă o pereche sau un grup de reproducători. Există mai multe trăsături importante pentru alegerea părinților.
Alegeți peştii care afişează desene și culori bune, conform cărora vor avea urmași mai atractivi.
Folosiţi numai pești Garra rufa maturi și sănătoși pentru reproducere, deoarece peştii cu probleme pot da naștere unor pui deformați sau inestetici din punct de vedere coloristic.
Asiguraţi-vă că perechea este formată din pești din aceeași specie, deoarece hibrizii sunt sterili.
Garra rufa sunt peşti care “împrăștie” icrele în masa apei. Depunătorii de icre pot fi împărțiți în cinci grupuri: cei ce “împrăștie” icrele, cei ce depun icre pe un suport, cei ce îngroapă icrele, cu clocire bucală a icrelor şi constructorii de cuiburi. Peștii Garra rufa în momentul împerecherii “împrăștie” pur şi simplu icrele și lapții simultan în apa, după care, icrele fecundate sau nu, vor cădea pe substrat, în plante, sau rămân să plutească la suprafața apei. Peștii Garra Rufa nu au grijă de puii lor si chiar isi mananca propriile icre.
Pregatirea reproducatorilor
Inainte de introducerea impreună a perechilor Garra rufa pentru reproducere, trebuiesc pregătiți. Pregătirea lor constă din hranirea cu o diversitate de alimente sanatoase pentru a le stimula reproducerea. Pestii Garra rufa trebuiesc hraniti cu hrana vie, cum ar fi Artemia salina, larve de insecte si musculițe mici. Pestii reproducatori trebuiesc hraniti in timpul pregatirii, in acest fel, atunci cand vor fi reintrodusi in acvariul de depunere, vor fi gata de depus.
Acvariul de depunere
Garra rufa depun ușor în acvariul comun, dar icrele sau puii adesea nu supravieţuiesc din cauza părinților care sunt mâncători de icre, sau altor peşti Garra rufa. Din această cauză peştii Garra rufa ar trebui să fie separați în vederea depunerii în acvarii separate. Acvariul de reproducere ar trebui să fie ca un acvariu spital, dotat cu încălzitor protejat astfel încât peștii Garra rufa să nu sufere arsuri; o bună aerare și un filtru cu burete (bolborositor) cu mișcare lentă, astfel încât icrele să nu fie absorbite. Un acvariu de de 40-50 litri este suficient pentru reproducere.
Pentru peștii care amprastie icrele, cum este și Garra rufa, acvariul de reproducere poate fi facut cu un substrat constând din doua straturi de bile de sticla (bile de “marbles”), sau o plasă de protecție din nylon, cu ochiuri de 3-4 mm, fixată deasupra geamului de fund al acvariului la o distanta de 3-4 cm. Odată depuse, icrele vor cădea printre bilele de sticlă, sau prin gaurile plasei de protecție, ajungând pe geamul de fund al acvariului, ferite de parintii mancatori de icre. Dupa ce se termina depunerea, perechile pot fi scoase din acvariu.
Stimularea depunerii
Una dintre cele mai bune metode pentru a induce depunerea la peștii Garra rufa, este simularea condiţiilor naturale. Printre factorii ce încurajează peștii Garra rufa să depună icre, sunt alimentația, crearea mediului apropiat de cel natural şi simularea anotimpului ploios.
Alimentația corespunzătoare este importantă pentru a încuraja depunerea. Fără alimentația corespunzătoare, condițiile naturale nu pot fi recreate în întregime. Hrana vie care ajută la succesul depunerii este formată din larve de țânțari și musculițele de oțet (Drosophila melanogaster).
Crearea unei ape propice depunerii, este un element de baza pentru reproducerea acestor pești. Astfel condițiile de apă ar trebui să fie similare cu cele din mediul natural al speciei. O altă condiţie importantă de mediu este amenajarea corectă a acvariului, inclusiv locuri de ascuns, zone pentru depunere, iluminarea și un curent de apă.
Li se mai poate induce depunerea și prin simularea anotimpului ploios în acvariu. Ploile afectează chimismul apei, înălțimea apei şi temperatura. Pentru a simula condiţiile anotimpului ploios, nivelul apei din acvariu ar trebui redus la jumătate din înălțimea normală. După care, în fiecare zi se adaugă înapoi 5% din volumul acvariului. Apa adăugată trebuie să fie foarte moale și ușor mai rece decât temperatura din acvariu. Pentru a simula ploaia, puteți utiliza spray bar-ul filtrului așezat în așa fel încât să picure pe suprafața apei cateva ore pe zi. Procesul poate fi repetat, până când peştii Garra rufa dau semne că se pregătesc de depunere. În plus faţă de simularea sezonului ploios, peştii ar trebui să fie bine hrăniţi cu larve de țânțari, artemia şi musculițe de oțet.
Poate fi folosit și un “target fish” (un pește care reprezintă un posibil pericol pentru perechea nou formată) pentru a ajuta la întărirea legăturii între peștii ce formează perechea de Garra rufa. Acest “target fish” poate fi ales din aceeași specie, sau o specie similară, care se va introduce în acvariul cu perechea aleasă. Acest peşte terț va servi ca un obiect de agresiune față de pereche. Perechea va lucra împreună pentru a goni peștele “target”, şi nu se vor lupta între ei. Utilizarea metodei “target fish” se va face numai într-un acvariu mare, cu locuri de ascuns, în așa fel încât sa nu fie rănit de cei ce formează perechea.
Acvariul de crestere
Un acvariu de creștere poate fi același ca cel de reproducere, atâta timp cât părinţii sunt scoși după terminarea depunerii icrelor. Acvariul de creștere trebuie să aibă un încălzitor cu protecție, un filtru cu burete, sau un filtru extern cu burete pe admisie, şi plante naturale. În plus, trei laturi ale acvariului trebuiesc acoperite cu hârtie neagră, deoarece lumina multă poate încuraja infecţiile fungice, şi poate produce disconfort pentru pui. Apa din acvariul de creștere ar trebui să fie similară cu apa folosită pentru reproducere.
Cresterea pestilor
Puii se dezvoltă destul de repede. Dupa ce eclozează icrele apar larvele, care nu seamănă deloc cu părinții. În schimb, larvele au un sac vitelin destul de mare, din cauza căruia se deplasează foarte greu, să nu mai vorbim de înot. Larvele se vor hrăni din sacul vitelin până se va resorbi de tot. Odată ce sacul vitelin va fi resorbit, de foame puii vor începe să caute de mâncare prin acvariu. Puii peștilor Garra rufa pot fi hrăniți prima oară cu infuzori, “apă verde” sau gălbenuş de ou. Mai târziu puii pot fi hrăniți cu o hrană ceva mai mare cum ar fi viermii albi (Enchytraeus albidus), Daphnia, larve de Artemia, şi hrană vegetală specială care se scufundă. Odată ce peştii cresc mai mari, li se vor administra o hrana mai mare, cum ar fi artemia, Daphnia mai mare, fulgi, larve de insecte şi viermi Tubifex tocați. Un procent de 30-50% apă din acvariul de creștere ar trebui schimbat zilnic. Asiguraţi-vă că apa schimbată are caracteristicile asemănătoare apei din acvariu, deoarece puii sunt sensibili la modificări brusce ale chimismul apei. Puii ar trebui să fie hrăniți de mai multe ori pe zi. Peștii Garra rufa vor fi sortați periodic după mărime, astfel încât peştii mai mari să nu ajungă la canibalism si sa manance peștii mai mici. Intr-o apa cu conditii favorabile, cu schimburi regulate si hraniti generos, puii vor crește repede.

Garra  rufa  obtusa

Garra rufa  obtusa

 

Doctor fish Garra rufa obtusa, SPA

garra rufa

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.