Hemigrammus bleheri

Hemigrammus bleheri

Este o specie de pesti raspandita in apele dulci ale raurilor Rio Negro, din Brazilia, si Rio Vaupes, din Columbia, cat si in apele afluentilor si lacurilor de pe parcursul lor. Numele sau provine de la Heiko Bleher, cel care i-a descoperit si descris in amanunt.
Aceasta specie de pesti are uncorp alungit si turtit pe laterale. Coloritul corpului sau este predominant alb sau argintiu metalizat, cu o tenta de auriu pe partea dorsala si alb complet pe partea ventrala. Partea superioara a capului si zona bronhiilor este colorata in rosu/rozaliu/visiniu. Inotatoarele sale sunt transparente, cu ghimpii colorati in alb. Coada sa este in forma de “V”, bine definita. Are un colorit negru cu doua dungi albe, orizontale pe zona mediana si alte doua dungi, diagonale, pe fiecare lob al cozii, simetric dispuse. Gura sa este mica, cu doua nari deasupra ei. Ochii sai sunt mari, de culoare inchisa, cu zona circulara invecinata de culoare rosie.
Este o specie de pesti pasnica care poate fi mentinuta fara nicio problema in mari acvarii de pesti linistiti si cu o comunitate bine inchegata. Acestia ar trebui tinuti in grupuri de minim 6 exemplare. Aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 50 de litri, cu o apa usoara, neutra sau putin acida, cu o temperatura a apei cu valori cuprinse intre 23 si 26°C si cu un pH, ale carui cotatii, sa fie situate intre 5.5 si 7. Acest peste este susceptibil de imbolnavire la poluare cu nitrati si este necesar sa efectuati schimbari frecvente de apa in acvariu.
Din meniul lor, nu trebuie sa excludem hrana sub forma de fulgi, precum si hrana vie tocata marunt, dar si din cea preparata sub forma de tablete. La maturitate, un exemplar din aceasta specie, atinge o lungime maxima de aproximativ 4.5 cm. Pretul unui astfel de exemplar variaza in jurul sumei de 2 euro, in functie de marime, provenienta si magazinul de unde este achizitionat. Mereu s-a crezut ca aceasta specie este doar o varietate a lui Hemigrammus rhodostomus, dar, in realitate, el este o specie distincta, insa greu de diferentiat de acesta din urma. Femelele pot fi distinse de masculi, numai in momentul in care au oualele in burta si numai prin faptul ca sunt ceva mai ingrosate in zona burtii.
Pentru imperechere, aveti nevoie de un bazin foarte mare, cu un sol format din sol negru, de preferat turba, cu un sistem de filtrare bun, cu o apa usoara, cu o duritate de pana un 4°GH, si acida. Dotati acvariul cu multe plante, intre frunzele carora, sa isi depuna oualele. Schimbari frecvente ale apei si hrana vie, proaspata si din belsug, vor duce la o imperechere in masa. Este bine sa tineti un grup mai numeros intr-un astfel de bazin si sa indepartati parintii adulti dupa depunerea oualelor, deoarece vor trece la consumarea lor.

Rummynose Tetra - Hemigrammus bleheri

Rummynose Tetra (Hemigrammus bleheri)

Rummynose Tetra  -  Hemigrammus bleheri

Hemigrammus bleheri

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.