Hemigrammus erythrozonus

Hemigrammus erythrozonus

Hemigrammus erythrozonus este un peste ce isi are originile din Guyana, din raul Essequibo, existand si unele persoane care afirma ca acestia s-ar gasi si in sistemul de rauri din Amazon, Rio Sao Francisci si Rio Paraguay.
Etimologie. Denumirea acestei specii provine de la dunga rosie care strabate corpul pestelui dela nivelul ochiului pana la inotatoarea codala.
Parametrii apei. Nu este un peste sensibil la parametrii apei. Acesta tolereaza o temperatura cuprinsa intre 24 si 28 °C, un pH cuprins intre 6.0 si 7.5, iar duritatea este de dorit sa fie cat mai aproape de 0 dGh.
Crestere. Acesta este un peste pasnic care inoata in zona mediana a acvariului, avand nevoie de un spatiu cat mai larg pentru inot. Fiind un peste mai timid este de dorit sa ii asigurati cat mai multe spatii pentru a se ascunde si sa ii cresteti in grupuri de minim 6 pesti. Pentru a va putea bucura din plin de coloritul simplu, dar de efect al acestui peste este recomandat sa ii asigurati parametrii optimi, dar si sa utilizati un substrat inchis la culoare si lumina mai putina, eventual sa cresteti niste plante de suprafata care sa creeze acest efect de umbra.
Hranirea. Este un peste omnivor care poate fi hranit cu orice fel de hrana.
Dimensiunea maxima. La maturitate Hemigrammus erythrozonus poate sa ajunga si la 4.5 cm lungime.
Dimorfism sexual. Diferenta dintre cele doua sexe tine de talie, masculii fiind mai mici si mai supli decat femelele.
Reproducerea. Reproducerea acestei specii nu este dificila. Trebuie doar sa le asigurati parametrii optimi pentru a stimula reproducerea. In primul rand trebuie ca apa din acvariul de reproducere sa fie moale si curata cu un kH mai mic decat 1 si cu o temperatura cuprinsa intre 22C si 29C (de preferat undeva la mijloc). Acvariul de reproducere trebuie sa aiba si plante pe care sa se fixeze icrele, cele mai bune fiind Myriophyllum si Cabomba. Acestia pot fi reprodusi in perechi sau in grupuri, femela depunand pana la 300 de icre pe plante. De obicei depunerea are loc dimineata, iar faptul ca pestii inoata rapid de sus in jos de-a lungul sticlei este un semn ca totul decurge cum trebuie. Icrele nu sunt foarte lipicioase si o mare parte din ele vor ajunge pe fundul acvariului, iar pentru a evita mancarea icrelor trebuie sa indepartati perechea reproducatoare imediat dupa depunere. La 25C se poate incepe hranirea puilor dupa 4-5 zile cu infuzori, iar dupa alte 3 zile puteti incepe cu hranirea cu artemia. La 8-9 luni, puii sunt suficient de maturi sexual pentru a putea fi reprodusi din nou.
Origine: Guyana, raul Essequibo
Dimensiune maxima 4,5cm
Temperament: Pasnic, peste de card
Durata de viata 4 ani
Hranirea: Omnivor tolereaza orice fel de mancare
Reproducerea: depunatori de icre
Crestere usoara
pH 6.5
Duritate pana la 10 dGH

Hemigrammus  erythrozonus

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.