Melanochromis auratus

Melanochromis auratus

Sinonim: Pseudotropheus auratus
Origine: Africa, tarmurile pietroase ale Lacului Malawi.
Marime maxima: masculii 12cm, femelele pana la 10cm. Au fost intalniti si pesti pana la 20 cm.
pH 7,5-9, dH 10-25
Temperatura: 22-27 °C
Acvariu minim: 115 litri sunt suficienti pentru pesti pana la 10 cm. Pestii mai mari necesita un acvariu mai mare. Decorul trebuie alcatuit din pietre (de preferat calcaroase) care sa formeze ascunzatori.
Speranta de viata: 8-10ani.
Comportament: Este un peste agresiv, teritorial si intolerant. Trebuie asigurat cate un loc in care sa se ascunda pentru fiecare peste in parte. Este un peste agresiv mai ales cu cei din aceeasi specie si specii asemanatoare.
Hrana: Alge, fulgi, hrana vie ( melci, larve de tantari, microorganisme, crustacee, tubifex), pelete, tablete, hrana vegetala
Dimorfism sexual: Masculii sunt mai mari, culoarea neagra este in proportie mai mare ca la femele si prezinta puncte galbene pe inotatoarele anale.
Reproducere: Parintii formeaza o familie matriarhala. Pentru reproducere necesita o temperatura de 26-27 grade C. Masculul necesita cel putin 4 femele.10-30 icre sunt depuse si sunt imediat introduse de femala in cavitatea sa bucala. Masculul se indeparteaza dupa depunere. Icrele sunt incubate petru o perioada de 3 saptamani. Puietul ramane in gura femelei pentru inca o saptamana, iar apoi ies si incep sa se hraneasca cu hrana vie de dimensiuni mici.
Pestii tineri se aseamana la colorit cu femelele (fond galben-auriu cu 3 dungi negre). Fiecare dunga neagra are mici striatii albe paralele. Inotatoarea caudala este punctata, iar inotatoarele anale, pectorale si pelvine sunt aurii. Cand masculul atinge 5 cm el incepe sa dezvolte colorit specific. Femelele sunt colorate invers decat masculii, avand ca baza culoarea neagra si dungile galbene. Uneori dungile sunt turcoaz sau albastre, in functie de zona de provenienta. Inotatoarea caudala este neagra cu putine striatii albe, iar inotatoarea dorsala este galbena. Inotatoarele anale, pectorale si pelvine sunt negre si prezinta o margine alba.

Melanochromis auratus pui

melanochromis-auratus pereche

melanochromis auratus femela

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.