Melanochromis Maingano

Melanochromis Maingano

Melanochromis Maingano este o specie de pesti de apa dulce care traieste in zonele cu roci si curenti puternici din apele Lacului Malawi, din estul Africii. Mai este denumit si: Pseudotropheus johannii, Johannii sau Mbuna lui Johann.
Acvariu minim recomandat: 100litri
Acest peste are un corp alungit si turtit pe laterale. Are un corptipic pentru un peste mbuna. Coloritul sau depinde foarte mult de sexul sau si de varsta pe care le are. Coloritul femelelor si al puietului este indigo inchis spre negru.
Lateralele corpului sunt brazdate de trei dungi groase, de culoare galbena, care pornesc de langa bronhii si se termina la baza cozii. Prima, parcurge conturul spinarii si, adesea, se disipa aproape de baza cozii. A doua, situata sub prima, in vreme ce a treia este ceva mai jos.
Masculii au un format si colorit asemanatoare, cu diferenta ca, dungile sale, sunt de culoare albastra. Intensitatea culorilor, depinde foarte mult de modul in care se simt acesti pesti in acvariu, cat si de varsta fiecarui specimen. La ambele variante, inotatoarele sunt de culoare neagra, cu marginile de culoarea celor trei dungi care le strabat corpul. Coada este mare si are o forma de evantai. Acelasi colorit, ca in cazul inotatoarelor, i se aplica si ei. Capul sau este mare, cu o frunte inalta. Are o gura mare, cu buze proeminente si bine conturate. Ochii sunt de marime medie, de culoare inchisa si cu o zona inelara invecinata de culoare aurie.
La maturitate, un exemplar masculin din aceasta specie, atinge o lungime maxima de aproximativ 12 cm, in vreme ce, o femela, ajunge undeva pe la 10.5 cm. Este o specie de pesti teritoriala, care poate fi combinata foarte bine, in acvariu, cu alte specii de pesti mbuna. Se recomanda, sa mentineti un singur mascul cu cateva femele, in acvariu. Un alt mascul, nu poate duce decat la o stare de conflict intre cei doi, lucru care nu ajuta in niciun fel la mentinerea unei populatii piscicole linistite, in acvariul dumneavoastra.
Aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 140 de litri, cu o apa a carei duritate sa fie de 10 pana la 25°GH (de preferat 18), cu o temperatura a apei cu valori cuprinse intre 22 si 27°C si cu un pH cu variatii in intervalul 7.5 – 9 (de preferat 8). Nu trebuie sa duceti lipsa de plante subacvatice, pe partile laterale si in partea din spate a acvariului, lasand centrul pentru inot. Solul acvariului, trebuie sa fie alcatuit din pietris marunt si nisip fin, cu ceva roci, pietre sau busteni de lemn, ca sa intregeasca peisajul si sa ofere ceva zone retrase sau ascunzatori.
Aceasta specie de pesti se hraneste cu alge, hrana sub forma de fulgi, hrana vie constand in melci, rame, larve de tantari, micro-organisme, crustacee, viermi tubifex, le mai puteti oferi si hrana proaspata tocata marunt. Acest meniu il puteti suplimenta cu hrana sub forma de tablete, pe baza vegetala, pastai, laptuci, spanac si, uneori, fructe.
Femelele sunt ceva mai mici in dimensiune decat masculii si sunt portocalii spre galben, la colorit. Masculul este inchis la culoare, albastru inchis, cu cateva pete ovale pe inotatoarea anala. Toti puii au coloritul femelelor. La o lungime de aproximativ 5 cm, masculii incep sa dezvolte coloritul specific masculilor. Exista pe piata cateva colorituri hibride, unele exemplare tinere au un colorit galben-portocaliu aprins si fara dungi. Este o specie robusta si rezistenta la boli.
Imperecherea acestor pesti este un procedeau relativ dificil, datorita agresivitatii masculului fata de femela, in momentele de curtare. Pentru reproducere, este bine sa aveti un acvariu separat, cu o apa alcalina, cu un pH situat intre 8.2 – 8.5, cu o duritate cotata intre 12 – 18°GH si cu o temperatura a apei cu valori cuprinse intre 27 si 28°C. Sa va asigurati ca aveti in bazin un singur mascul insotit de cel putin trei femele, pentru ca ritualul de curtare a femelelor este unul foarte agresiv si traumatizant, ca sa nu mai spunem ca, si periculos din punct de vedere fizic. Avand mai multe femele, agresivitatea masculului este distributiva, femelele avand timp sa isi revina. Femela depune pana la 35 de oua, pe care le va lua in gura si si vor fi fertilizate de mascul. Femela tine oualele si, apoi, puietul proaspat eclozat, in gura timp de 18 pana la 24 de zile. Ea pazeste puietul, dupa ce il lasa in afara gurii sale, timp de inca o luna. Dupa aceea, acesti pui pot fi hraniti cu Artemia nauplii.

Melanochromis Maingano

Melanochromis  Maingano

Melanochromis Maingano Femela gusata:

Melanochromis Maingano Femela

melanochromis maingano femela

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.