Mesonauta festivus – festivum

Mesonauta festivus - festivum

Este o specie de pesti care isi are originile in apele cu un curent scazut, aproape de mal, printre plante, traind alaturi de pesti din familiile Discus si Peste-Inger, preferand apele mai linistite ale Amazonului, din zona de vest a Guyanei. Mai este denumit, popular, si Festivum, Cichlid Festiv sau Cichlid Drapel.
Stiintific, mai este cunoscut sisub numele de: Acara festiva, Cichlasoma festiva, Cichlasoma insigne, Cichlasoma insignis, Heros festivus, Heros insignis, Mesonauta festiva, Mesonauta festivum sau Mesonauta insignis.
Are un corp oval, tipic pentru o specie cichlida, si care este turtit pe laterale.
Are un corp colorat in alb argintiu. Pe partile laterale, de la ochi pana la capatul din spate al inotatoarei dorsale, se gaseste cate o dunga neagra, lata. Deasupra acestei dungi, corpul este colorat in alb-cenusiu spre cenusiu inchis. Inotatoarele dorsala, pelvica si anala sunt alungite, ca niste evantaie si au o culoare alba cu ceva pete gri, fiind un colorit pestrit. Partea din fata a inotatoarelor pelvice, primul ghimpe, este foarte lung. Are un cap mare, cu o gura mica la capat. Ochii sai sunt mari, de culoare inchisa si cu o zona inelara invecinata de culoare portocalie sau caramizie.
Pentru o buna intretinere a acestor pesti, pentru exemplare ajunse la maturitate, aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 150 de litri, cu o apa a carei duritate sa fie de 2 pana la 18°GH, cu o temperatura a apei cu valori situate intre 20 si 28°C si cu un pH ale carui variatii sa se incadreze in intervalul 5.5 – 7.5. Aveti nevoie de un acvariu intens populat cu plante subacvatice si plutitoare, care sa ii ofere protectie. Lasati partea centrala a bazinului pentru inot. Solul acvariului trebuie sa fie constituit din pietris marunt amestecat cu ceva nisip fin. Pozitionati in aceasta zona roci, pietre, ghivece de flori rasturnate, care sa furnizeze destule spatii pentru ascunzatoare. Aveti nevoie de un sistem de filtrare bun, precum si o aerare a apei constanta. Schimbari perioadice, partiale, ale apei din acvariu trebuiesc facute.
Este un peste sensibil la poluarea apei (in special din cauza nitratilor) si se imbolnaveste foarte grav din aceasta cauza. El prefera apele de mijloc si de jos ale acvariului. La maturitate, un astfel de exemplar, atinge o lungime de aproximativ 15 cm, in captivitate, in vreme ce, in libertate, el poate ajunge pana la 20 cm. Mesonauta festivus este un peste timid si linistit. O greseala adesea comisa de acvaristii incepatori, este, punerea in acelasi acvariu a lui Festivus cu Neon, care este adesea, hrana sa preferata. Este bine sa ii tineti in acelasi acvariu cu alte cichlide pasnice. Acesti pesti isi stabilesc perechile si raman asa pe o perioada lunga a vietii lor. Va sugeram ca vecini de acvariu, specii precum: Pesti-pisica (cu Armura, Pimelodid, Doradid, Loricarid), pesti Characidae (Pesti cu Capul Sus, Peste-Topor, Pesti Tetra care stau frecvent in grupuri, Pestele Dolar Argintiu), Pesti cichlide (Pesti-inger, Discus, Waroo, Acara, Ram, Pesti Mancatori de Pamant).
Aceasta specie de pesti se hraneste cu o dieta pe baza de hrana vie, constand in puiet de la alti pesti, crustacei, insecte de apa si de uscat, larve de insecte, viermi, rame, dar si hrana preparata sub forma de tablete si fulgi. In dieta acestui carnivor, este recomandat sa adaugam, periodic, suplimente vegetale. Este foarte greu sa distingem cele doua sexe ale acestei specii. Masculii au inotatoarele pectorale si anala, mult mai lungi decat ale femelelor, desi aceasta regula este foarte des infirmata de realitate. Unii sustin ca masculii au un bot ceva mai lung. Iarasi, este o ipoteza care nu se confirma mereu si este greu de masurat cu ochiu liber acest lucru.
Mesonauta festivus este foarte dificil de reprodus, datorita problemelor care apar, atunci cand dorim sa inducem acest proces pestilor. Acesti pesti ating maturitatea sexuala la varsta de un an. Incercati sa folositi un acvariu separat, mai mic, cu o apa a carei temperatura sa aiba valori cuprinse intre 26 si 29°C, cu un pH situat in jurul cifrei de 6.5 si cu o duritate care sa oscileze aproape de 5°GH. Femela depune un numar de 500 pana la 1000 de oua, care sunt depuse pe o roca plata, pe un lemn neted sau chiar pe frunzele plantelor invecinate. Locul pe care se depun oualele este curatat, in prealabil, foarte bine, de ambii parinti. Puietul eclozeaza in maxim 2 – 3 zile de la depunerea icrelor, daca temperatura apei este mentinuta constant la 26°C. Puietul proaspat iesit, sta agatat de frunzele plantelor timp de 2 – 3 zile, dupa care, incep sa inoate prin propriile forte. Ambii parinti pazesc puietul de pericole. Incepeti sa ii hraniti cu hrana, fie tocata marunt, fie cu fulgi pisati marunt.

mesonauta  festivus

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.