Mollienisia sphenops

Mollienisia sphenops

Mollienisia sphenops este o specie de peste din genul Poecilia, denumit si Molly sau Moli. Acesti pesti traiesc in apa dulce si salcie, in zona Americii Centrale si de Sud. De-a lungul vremii au existat mai multe dezbateri ale expertilor, legate de apa pe care o prefera acesti pesti. Se pare insa ca Molly este un peste care se adapteaza foarte bine atat in apa dulce cat si in cea salcie. Mollienisia sphenops este una dintre cele mai cunoscute specii de pesti de acvariu. Ei sunt foarte usor de intretinut si foarte prolifici. Acesti pesti au nevoie, pentru a se mentine sanatosi, de plante proaspete, ca algele. Varietati: Exista mai multe variatii de la Mollienisia sphenops, cum ar fi Moli auriu, Moli cu coada lira sau Moli balon, ultimul avand o coloana vertebrala deformata si o speranta de viata destul de scurta. Moli negru este un hibrid foarte popular datorita impresionantei aripi dorsale. Insa acest peste are nevoie de mai multa atentie iar masculii de Moli negru tind sa fie destul de agresivi. Specia de baza, cea care traieste in rauri sau in largul coastei Americii Latine, este rareori tinuta in acvarii pentru ca acesti pesti au un colorit sarac.
Daca insa le este oferita multa lumina, apa la temperaturi ridicate si legume proaspete si “Moli-ul original” poate deveni un peste incantator prin comportamentul lui plin de viata.
Aspect: Masculul de Mollienisia sphenops are corpul suplu, in timp ce femela are corpul mai puternic si mai indesat. Coada pestelui este convexa iar aripa dorsala are 8-11 radii. Ca lungime, masculii pot ajunge la 8 cm iar femelele, pana la 12cm. Spatele este, de obicei, maro-oliv, cu flancurile argintii. Pe lateral pot fi vizibile dungi verticale de culoare neagra cat si, de la 4 la 6 randuri longitudinale de mici puncte portocalii sau maro. Dorsala are un tiv galben si este patata cu negru. Coada este galbena-portocalie cu un tiv negru iar baza este de culoare albastra.
Temperatura optima a apei din acvariu, pentru acesti pesti, este de 24-28 grade Celsius. Pentru o buna dezvoltare a pestelui, este nevoie de un acvariu de minim 80 de litri.
Moli poate fi tinut in acvariu alaturi de alte specii de pesti care au aceleasi cerinte pentru parametri apei. Majoritatea expertilor recomanda adaugarea unei linguri de sare, in acvariu, la fiecare 10 litri de apa, pentru a simula apele salcii in care, uneori, pestele Moli traieste. Fara aceasta cantitate de sare, pestele poate avea de suferit.
Moli se poate imbolnavi de “tremuraturi”, afectiune identificabila prin faptul ca pestele tremura in jurul axei verticale ce trece prin mijlocul corpului sau. Pestii Moli pot trai intre 3 si 5 ani. Mollienisia sphenops este omnivor, deci, mananca si hrana de natura animala. Moli prefera hrana vie dar poate manca si hrana uscata sau congelata.
Reproducere: Mollienisia sphenops este o specie de peste vivipara, cu o gestatie de 4-6 saptamani. Dupa aceasta perioada se nasc 20-100 de pui vii, numiti alevini, care ajung foarte repede la maturitatea reproductiva – dupa doar 3 luni. Masculul are aripioara anala transformata intr-un organ sexual, denumit gonopodiu.

Black Molly (Poecilia sphenops, originar din America Centrala):

Black Molly

Orange Molly (Poecilia sphenops, originar din Columbia, Mexic):

Orange Molly

Silver Molly (Poecilia sphenops, originar din America):

Silver Molly

Dalmatian Molly (Poecilia latipinna, coasta de est a Floridei, Mexic, Carolina de Nord):

Dalmatian Molly

Golden Balloon Molly (Poecilia latipinna, originar din Florida, Golful Mexic, Carolina de Nord):

Golden Balloon Molly

  Black Balloon Molly (Poecilia sphenops, originar din Columbia):

Black Balloon Molly

Silver Balloon Molly (Poecilia latipinna, originar din Thailanda):

Silver Balloon Molly

Marble Sailfin Molly (Poecilia velifera, originar din America Centrala):

Marble Sailfin Molly

Silver Sailfin Molly (Poecilia velifera, coasta Atlanticului, Mexic, Carolina de Nord):

Silver Sailfin Molly

Orange Sailfin Molly (Poecilia latipinna, originar din nordul, centrul si sudul Americii:

Orange Sailfin Molly

molly gold

Poecilia sphenops femela:

Poecilia sphenops femela

poecilia sphenops, black molly – mascul:

poecilia sphenops, black molly - mascul

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.