Oreochromis mossambicus – Mozambique Tilapia

Mozambique Tilapia, Oreochromis mossambicus

Este o specie de pesti de apa dulce, salmastra sau oceanica, care isi are originile in apele din estul continentului african, in special in zona Mozambicului. Acest peste a fost introdus de curand si in Asia si America deNord, ca un peste pentru consum. Popular, mai este denumit si Pestele Care isi Creste Puietul in Gura de Mozambic. Stiintific, el mai poarta denumirea de: Chromis dumerili, Chromis mossambicus, Tilapia dumerili, Tilapia mossambica sau Sarotherodon mossambicus.
Are un corp alungit, cu o forma ovala si turtit pe partile laterale. Coloritul general al corpului sau este masliniu sau albastru-cenusiu, cu ceva irizatii argintii metalizate. Burta sa este mai deschisa la culoare, cu ceva nuante rosiatice. Inotatoarele sale au coloritul corpului iar marginile sunt rosiatice. Inotatoarele pectorale sunt in totalitate rosiatice. Coada are o forma de evantai si un colorit identic cu al corpului. Are un cap mare, care se termina cu o gura imensa, cu buze proeminente. Capul are acelasi colorit ca si corpul, cu partea de sub maxilar ceva mai deschisa la culoare. Ochii sai sunt mici, de culoare neagra, cu o zona inelara invecinata de culoare auriu-argintie. In perioada de reproducere, partea de jos a maxilarului si gatului, devin argintii-albe, in vreme ce restul corpului devine mai inchis in nuanta.
Pentru acesti pesti, aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 200 de litri, cu o apa a carei duritate sa fie de 12 pana la 30°GH (de preferat 22), cu o temperatura a apei cu valori cuprinse intre 21 si 27°C si cu un pH situat in intervalul 6.3 – 8.5 (de preferat 7.8). Solul trebuie sa fie compus din pietris, marunt si dens, amectecat cu nisip fin, pe care sa fie pozitionate roci, pietre si busteni de lemn. Pe laterale si in partea din spate, pozitionati plante subacvatice rezistente sau din plastic, lasand partea centrala pentru inot. Acest peste este un mancator de plante. Folositi si dotati acvariul cu un sistem de filtrare a apei, care sa indeparteze resturile lasate de alti pesti.
Aceasta specie de pesti prefera apele de mijloc ale acvariului. La maturitate, un exemplar din aceasta specie, atinge o lungime maxima de aproximativ 50 cm. Este un peste beligerant, care nu este agresiv fata de alte specii de pesti. In perioada reproducerii devine un peste teritorial si foarte combativ. Masculii maturi isi formeaza un mic harem de femele pentru reproducere. Este recomandat sa il mentineti impreuna cu alti pesti, de mari dimensiuni, si sunt de evitat companionii de mici dimensiuni, deoarece risca sa ajunga hrana. Va putem sugera cateva familii de pesti potrivite a fi parteneri de acvariu: Haplochrominide, Tilapiade, Synodontide, Polypteride sau Cichlasomine.
Din meniu acestor pesti, sesizam hrana proaspata sau vie, ce consta in pesti mici, insecte, crustacee, broaste, viermi, rame, larve de insecte; hrana pe baza vegetala compusa din orice fel de plante; dar si hrana preparata sub forma de tablete si fulgi. Este un peste foarte risipitor si lacom, in momentul in care se hraneste. Masculii pot fi distinsi de femele, in perioada imperecherii, cand sunt mult mai intens colorati. In rest, este foarte greu de sesizat o diferenta intre masculii si femelele, din aceasta specie.
In libertate, acest peste se inmulteste in special in perioada verii. Masculul construieste un cuib, o gaura, in care, femela, depune intre 200 si 350 de oua. Odata ouale depuse si fertilizate, masculul paraseste femela, lasand-o sa aiba singura grija de oua si apoi de pui. Ea va tine in gura oualele si apoi puietul, pana cand acesta este pregatit sa se hraneasca singur. In acest moment, ei sunt lasati in libertate, sa se descurce singuri. Chiar si in aceasta perioada, ei se mai refugiaza in gura mamei, cand sunt speriati. Ii puteti hrani cu Artemia nauplii si hrana sub forma de fulgi, pisata marunt.
Aceasta specie de pesti se dovedeste a fi una longeviva. In libertate, el tolereaza o gama larga, de temperaturi, incepand de la 15 pana la 42°C, si de calitate a apei, de la apa proaspata dulce pana la apa oceanica, cu salinitate ridicata. Datorita izolarii sale, in diferite locuri ale planetei, coloritul sau este variat in functie de zona de unde provine. Acest peste este reprodus cu succes si in apa oceanica. Exista si o varianta albino a acestei specii. Schimbari si improspatari periodice ale apei din acvariu sunt imperios necesare.

Oreochromis mossambicus

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.