Paracheirodon innesi

Neon Tetra - Paracheirodon Innesi - pestele neon

Denumire populara: Neon tetra, pestele Neon
Origine: America de Sud: la est de Peru, vestul Braziliei, sud-estul Columbiei
Habitat: Apele negre din bazinul hidrografic al Amazonului
Marime: 2,5 – 3,5cm
Peste de talie mica cu corp fusiform, usor comprimat lateral.
Prezinta pe laturilecorpului o dunga luminoasa de culoare verde-albastrui care pleaca din dreptul ochilor pana in zona inotatoarei adipoase. Sub aceasta dunga, aproximativ de la mijlocul corpului pleaca o alta dunga de culoare rosu intens care se termina la baza inotatoarei caudale. Spatele este oliv deschis, iar abdomenul este argintiu. Inotatoarele sunt transparente.
Parametrii apei:
Temperatura:  20 – 26°C
ph-ul: 5.0 – 7.0
Duritatea: 1 – 4 dGH

Acvariu:
Prefera un acvariu de minim 80 litri, bine plantat in fundal si pe laterale, centrul fiind lasat liber pentru inotul pesteilor.
Comportament:
Specie pasnica
Specii compatibile:
Fiind un peste de cârd, Paracheirodon innesi (Neonul) trebuie tinut in bazine populate cu cel putin 10 exemplare din aceasta specie si se pot asoacia in general cu specii de talie mica din genurile: Hyphessobrycon, Corydoras, Apistogramma, Poecilia, Rasbora, Trigonostigma, Hemigrammus, Danio, Pristella, Hasemania, etc.
Hrana:
Este un peste omnivor.
Prefera hrana vie dar nu o refuza nici pe cea uscata. Daca dorim sa reproducem acest peste, este bine sa-l hranim cu hrana vie variata sau congelata iar hrana uscata o administram doar in completare hranei vi sau atunci cand aceasta lipseste.
Dimorfism:
Femela este putin mai mare cu abdomenul bine dezvoltat.
Masculul este mai suplu.
Reproducere:
In primul rand avem nevoie de o pereche matura, care a fost crescuta in apa moale usor acida (vezi parametri apei).
Pentru reproducere vom folosi un bazin de 10-15 litri, cu o inaltime a coloanei de apa de 10-15 cm, pe fund montam o plasa pentru protectia icrelor, sau punem o tufa de Vesicularia dubyana (Java moss). Pentru reusita reproduceri vom avea grija ca parametri apei
sa fie constanti si sa se incadreze in urmatoarele limite: pH-ul 5-6; duritatea 1-2 dH; temperatura cuprinsa intre 20-24°C de obicei cu 1-2°C mai mult decat in bazinul de crestere. Apa se filtreaza prin turba pentu a obtine aciditatea dorita. In bazinul astfel pregatit punem reproducatori seara si se opreste hranirea lor. Depunerea icrelor dureaza aproximativ 3-4 zile. Dupa depunere reproducatori se scot din bazin si se pun in bazinul de crestere. Icrele si alevini sunt fotosensibili, de aceia, bazinul trebuie ferit de lumina timp de 5 zile iar dupa aceasta perioada, alevini trebuie obisnuiti treptat cu lumina. La o depunere rezulta circa 150-200 icre care eclozeaza dupa 24-30 ore de la depunere. Dupa aproximativ 4-5 zile de la eclozare, sacul vitelin se resoarbe si alevini incep sa inoate liber, in acest moment pui trebuie hraniti cu infuzori. Dupa cateva zile se trece treptat la hrana de dimensiuni mai mari, (micro, nauplii de artemia salina, etc.) dar se merge tot timpul in paralel cu hrana de dimensiuni mai mici pentru a ajuta pui ramasi in urma. Daca sunt hraniti corespunzator, pui incep sa se coloreze si sa semene cu parintii dupa aproximativ 3 saptamani, iar la 7-8 luni ating maturitatea sexuala.

Paracheirodon innesi - tetra neon diamond(diamant)

pesti neon - acvariu plantat

peste neon, creveti Crystal red shrimp

Paracheirodon innesi pestele neon in mediul natural

Paracheirodon innesi - pestele neon

Paracheirodon innesi, Ceratophyllum demersum ‘Foxtail’

Paracheirodon innesi – Lamprocheirodon axelrodi pestele neon

pestele neon, Lamprocheirodon axelrodi, Paracheirodon innesi

Diamond Neon Tetra (Paracheirodon innesi var.)

pesti neon

Pestele neon rosu:

Paracheirodon innesi - Lamprocheirodon axelrodi

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.