Platydoras costatus

Platydoras costatus

Sinonime: Talking catfish, Doras dentatus, Doras helicophilus, Mystus ascita, Platydoras dentatus, Platydoras helicophilus, Silurus costatus
Platydoras costatus face parte din familia Doradidae. Este un sanitar nocturn, de aceea trebuie hranit cu cateva ore dupa ce luminile din acvariu au fost stinse. La maturitate acest peste poate atinge aproximativ 16 cm. Temperatura optima este de 23ºC – 30ºC siprefera apa cu ph-ul de 6–7,5 si o duritate intre 4 si 10.
Acvariu minim recomandat: 200litri
Este originar din Amazon, America de Sud, Guiana franceza.
Clasa: Actinopterygii, Ordinul: Siluriformes, Familia: Doradidae, Genul: Platydoras
Ca sinonime, il mai putem gasi sub numele de Raphael Catfish, Talking catfish, Silurus costatus.
Este un sanitar fricos, daca este agitatie in camera acesta nu se va simti bine, de aceea trebuia sa fie in acvariu cat mai multe ascunzisuri.
Nu e indicat sa fie luat in mana deoarece contine tepi care pot provoca soc si o durere teribila. Daca totusi ,trebuie sa il luati din acvariu, cel mai bine este sa fie luat cu un pahar sau cu un recipient; minciogul NU este indicat deoarece din cauza tepilor ramane prins in minciog si va fi mare bataie de cap pana reusiti sa il scoateti.
Cand pestele este scos din apa, acesta face un zgomot aparte, un fel de scartait incet, de aceea i se mai spune si talking catfish, adica sanitarul vorbitor.
Cu cat detineti mai multe exemplare, cu atat este nevoie de mai multe ascunzisuri. Este de preferat sa nu fie tinut cu pesti mici , cum ar fi neonii si puii, in general. Fiind un peste nocturn, va fi treaz si plin de energie atunci cand ceilalti pesti din acvariu se odihnesc.
Este un peste minunat si foarte iubit datorita inotului suav, este pasnic, traieste mult si este misterios, prin faptul ca este rar vazut. Traieste fara probleme in toate tipurile de apa, desi o prefera pe cea moale si acida.
Daca doriti sa aveti urmasi de la platydorasi, va sfatuiesc sa va luati gandul de la aceasta idee pentru ca ei nu se reproduc in acvarii. Platydoras costatus se inmulteste prin icre.Totusi, nu se cunosc diferentele sexuale dintre masculi si femele si niciodata nu au depus in captivitate. Acesta este unul din motivele pentru care se crede ca platydorasul este un peste salbatic care nu ar trebui sa fie tinut in captivitate.

Platydoras   costatus

Platydoras  costatus

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.