Pseudotropheus zebra cobalt

Pseudotropheus zebra cobalt

Este o specie de pesti care isi are originile in apele dulci ale Lacului Malawi, in estul continentului african, in special in zonele de mal, unde sunt roci. Mai este denumit si Mbuna Zebra, Cichlid Zebra, Cichlid Albastru-cobalt, Cichlid Zebra de Malawi sau Cichlid Albastru Nyasa. Stiintific, mai poarta numele de Tilapia zebra.
Acest Mbuna Zebra are un corp, cu o forma tipica pentru cichlidele provenind din Lacul Malawi, un corp alungit, turtit pe laterale si cu un cap mare, care, odata cu avansarea in varsta, dezvolta o cocoasa. Coloritul lor depinde foarte mult de zona geografica de unde provine si de toanele sale. Cel mai des intalnit colorit, este albastru sters, cu 7 sau 8 dungi, verticale, negre sau albastru inchis, care strabat partile laterale ale corpului. Inotatoarea sa dorsala este galbena, pastrand la baza, prelungiri are dungilor de pe partile laterale, si cu o margine exterioara de culoarea corpului, albastru sters. Coada sa este galbena in colorit si are o forma de evantai. Inotatoarele pelvice si anala au partea din fata colorata in negru si cu restul in colorit albastru sters. Cea anala are cateva pete mici galbene, cu marginile in culoare neagra. Inotatoarele pectorale sunt aproape transparente. Capul sau este mare, cu buze mari si bine definite. Ochii sunt mari, de culoare inchisa, cu o zona inelara invecinata de culoare neagra, cu o margine subtire aurie. Un alt colorit, influentat de toanele acestui peste, este cel albastru pal simplu, fara dungi. O varietate albino si o alta alba, sunt si ele des intalnite. Odata cu avansarea in varsta, masculii, dezvolta o cocoasa.
Pentru o buna intretinere a acestor pesti, aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 140 de litri, cu o apa a carei duritate sa varieze intre 12 si 25°GH (de preferat 16), cu o temperatura ale carei valori sa fie cuprinse intre 22 si 28°C si cu un pH cu variatii in intervalul 7.2 – 9 (de preferat 8.1). Aranjati acvariul, asa cum trebuie facut pentru oricare peste mbuna provenind din Lacul Malawi. Acesti pesti prefera apele de mijloc si de jos ale bazinului.
Pestii Mbuna Zebra sunt agresivi fata de alte specii de pesti, asemanatoare ca forma fizica si colorit. Tensiunea dintre pesti este mult mai mica atunci cand sunt tinuti intr-un acvariu foarte mare, cu multe locase de ascunzatoare si combinat cu alte specii potrivite pentru personalitatea sa. Cum am mai spus mai sus, mentineti un singur mascul la minim 5 femele. Masculii isi delimiteaza teritorii mari, pe care le apara cu vigurozitate. Dintre companionii potriviti, va recomandam Haplochromine mici, alti pesti mbuna, Synodontide sau Aulonocara.
La maturitate, un exemplar din aceasta specie, atinge o lungime maxima de aproximativ 15 cm, in cazul masculilor, si de 13 cm, la femele. Exista cateva varietati de culori din aceasta specie. Exista o serie de specii hibride, nedenumite inca, si care sunt confundate cu specia Zebra. Hrana lor consta din alge, hrana preparata sub forma de fulgi sau tablete, hrana vie constand in viermi, melci, larve de tantari, micro-organisme, crustacei, viermi tubifex, carne tocata marunt; hrana pe baza vegetala, compusa din pastai, laptuci, spanac, legume si fructe.
Reproducerea in captivitate se realizeaza cu usurinta. Luati un acvariu separat, cu o apa a carei temperatura sa fie de 25 pana la 28°C, cu un pH situat intre 8.0 si 8.8 si cu o duritate de 10 pana la 16°GH. Masculii sunt poligami si este nevoie de cateva femele. O femela depune pana la 60 de oua, care sunt apoi fertilizate de mascul si tinute in gura pana la eclozare. Puietul eclozeaza in maxim 20 – 25 de zile, daca sunt mentinute conditiile de mai sus. Femela continua sa aiba grija de puiet inca 8 – 10 zile dupa ce invata sa inoate prin forte proprii. Ii puteti hrani cu Artemia nauplii, Cyclopi, Daphnia si hrana uscata sub forma de fulgi.

Pseudotropheus zebra cobalt

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.