Riccia fluitans

Riccia fluitans

Zona de origine: cosmopolita
Dimensiuni: 0,5 – 1 cm
Temperatura 10-28 °C
pH: 5 – 8
Duritate: apa moale – dura
Lumina: scazuta–puternica

Riccia fluitans este o planta plutitoare ce se gaseste aproape peste tot in lume. Desi a fostcatalogata pentru prima data in 1753, Riccia nu a devenit populara ca planta acvatica pana ce Takashi Amano n-a inceput s-o foloseasca drept planta atasata de lemne sau roci. Riccia fluitans a devenit repede o planta de acvariu favorita si este disponibila la majoritatea serelor acvatice si magazinelor de profil. Trebuie mentionat ca exista cel putin patru varietati de Riccia fluitans – Japonia, Europa, Tailanda si Singapore, dar numai varianta japoneza este potrivita pentru cresterea submersa.
Riccia fluitans este de fapt o planta foarte usor de crescut. Distribuirea ei peste tot in lume se datoreaza abilitatii ei de a tolera o gama foarte larga de medii, de la apa mediu-moale pana la apa foarte dura, cu PH-ul intre 6 si 8 si temperaturi intre 15 si 30 grade Celsius. Ca planta plutitoare, o iluminare moderata este suficienta pentru o buna crestere, si CO2-ul nu este necesar. Necesitatile de lumina (0.8W/l si chiar mai mult) si de CO2 (30 mg/l) sunt mai mari cand planta este crescuta atasata de obiecte in acvariu. De asemenea apreciaza fertilizare in coloana de apa, incluzant nitrati (NO3), fosfati (PO4), potasiu (K) si fier (Fe).
Cand este lasata sa pluteasca, Riccia fluitans va creste rapid intr-o forma amorfa. In aceasta situatie, taierea plantei este foarte simpla, doar se indeparteaza cantitatea care nu este necesara din acvariu. Totusi, cel mai popular mod de folosire a acestei plante este atasata de roci si lemne. Pentru a creste Riccia fluitans in acest fel, folositi o plasa de par si puneti un strat de Riccia sub ea. Apoi, infasurati plasa in jurul piesei de lemn sau piatra. De asemenea, ea poate fi folosita si ca planta pentru covor in partea de fata a bazinului daca este tinuta jos cu mici pietre. Cand va fi crescuta in acest fel, va necesita tunderi repetate, deoarece creste foarte rapid si pot aparea parti moarte daca nu o penetreaza destula lumina, iar acest fenomen face ca partile noi, crescute sanatos sa se detaseze si sa pluteasca.
Asa cum Takashi Amano a aratat, calitatea cea mai importanta a acestei plante este cresterea pe roci si lemne. Puncte de Riccia fluitans plasate in zona de fata si de mijloc a acvariului incalzesc atmosfera layout-ului. Ea poate fi de asemenea folosita si ca planta plutitoare, astfel oferind un excelent ascunzis pentru pui, si este folosita ca material pentru constructia cuiburilor la speciile de gourami sau betta.

Riccia fluitans

Riccia fluitans

riccia plante acvariu nepretentioase

Riccia fluitans

Riccia fluitans la suprafata

Riccia fluitans, plante acvariu naturale

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.