Sciaenochromis Fryeri Iceberg (maleri island)

Sciaenochromis Fryeri Iceberg (maleri island)

Familie: Cichlidae
Distributie: Lacul Malawi – Africa
Atinge dimensiuni considerabile de 15-18 cm pentru masculi, dar in ciuda acestui fapt juvenilii se coloreaza intens inca de la 8-9 cm si se reproduc de la 9-10cm. Prin comparatie cu alte haplochromine de dimensiuni asemanatoare, fryeri depun la o varsta frageda in raport cu timpul necesar pentru a atinge marimea specifica unui adult. Probabil ca aceste doua caracteristici au facut specia atat de populara printre pasionatii de ciclide africane.
Cu femelele depune masculul dominant, dar in timp in toate grupurile de tip harem in care traiesc mai multi masculi, are loc o rotatie periodica la “functia” de mascul dominant
In “repaus”, masculul dominant pierde dungile si in functie de dispozitie i se pot cateodata distinge cele 3 puncte caracteristice puilor si juvenililor (acelasi lucru se intampla de exemplu si la Cyrtocara moori, care sunt tot de culoare albastra ca adulti, dar cateodata li se coloreaza x-urile aproape negre, pe care le au din “tinerete”).
Masculul beta este mai putin activ decat cel dominant, dar asta nu inseamna ca nu-si da silinta sa isi caute un teritoriu si sa impresioneze femelele in rut. Mai devreme sau mai tarziu va avea si el o sansa.
Femelele sunt foarte bune mame, si inca de la primele ponte scot 10-15 pui. Icrele nu sunt foarte mari, si o femela de 10 cm poate ingriji usor pana la 3 saptamani o ponta de 50-70 de pui. Daca doriti sa prelungiti durata de viata a femelelor, e bine sa separati ponta, ca femela sa se poata hrani la un interval de timp cat mai scurt de la depunere.
Femelele purtatoare se tolereaza reciproc foarte bine, nu exista o competitie acerba pentru spatiul necesar succesului pontelor, cum se intalneste la alte specii.
Spre deosebire de alte specii de haplochromine si majoritatea mbunelor, femelele S. fryeri nu se limiteaza doar la a departa operculele pentru a face loc pontei, ci pur si simplu isi deformeaza falcile pentru a crea un “recipient” cat mai amplu.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.