Tilapia joka

Tilapia joka

Este o specie de pesti de apa dulce, care isi are originile in zonele dens populate, de vegetatie, ale malurilor apelor raurilor Moa si Moro, dar si a afluentilor lor, din vestul continentului african, in special in zona de sud a statului Sierra Leone si nordului Liberiei. Maieste denumit si Tilapia Clovn.
Aceasta specie de pesti are un corp oval, turtit pe laterale, cu un corp asemanator cu al unui cichlid. Are un colorit general negru, spre gri inchis, cu 8 – 9 dungi verticale, de culoare galbena, pe partile laterale. Pe cap se regasesc mici dungulite galbene, de forma neregulata, care se intind din zona ochilor pana la bot, frunte si gura. Inotatoarele au acelasi colorit ca si corpul, negru cu dungi galbene, orizontale, cu exceptia celor pectorale, care sunt galben-transparente. Inotatoarea dorsala este foarte lunga, oprindu-se aproape de baza cozii. Este mai alungita, in partea din spate, la fel cum este si cea anala. Coada este in forma de evantai si are o culoare neagra. Capul sau este mare si se termina cu o gura puternica, marginita de o pereche de buze proeminente. Ochii sai sunt mari, de culoare inchisa, cu o zona inelara invecinata negru-rosiatica.
Pentru o buna intretinere a acestor pesti, aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 210 litri, cu o apa a carei duritate sa fie situata intre 4 si 15°GH (de preferat 7), cu o temperatura cu valori de 23 pana la 25°C si cu un pH cu variatii in intervalul 6 – 7.5 (de preferat 6.7). Aveti nevoie de un relief bine inchegat, care sa confere multe locuri de ascunzatoare, alcatuit din roci si bucati de lemn. Plantele subacvatice, trebuie sa fie robuste si pozitionate pe partile din spate si din laterale ale acvariului. Puteti folosi si din cele de plastic, daca observati ca le distruge. Solul trebuie sa fie alcatuit din pietris marunt, deoarece, acest peste, prefera apele de mijloc si de jos ale acvariului. Apa trebuie sa fie curata si bine oxigenata, pentru aceasta, aveti nevoie de un sistem bun de filtrare. Schimbari si improspatari partiale, periodice, ale apei din acvariu, sunt necesare.
La maturitate, un exemplar salbatic din aceasta specie, atinge o lungime maxima de aproape 20 cm, in vreme ce, un exemplar nascut si crescut in captivitate, nu ajunge decat la 12 cm. Este o specie de pesti pasnica, careia ii merge bine intr-un acvariu cu o comunitate linistita si bine inchegata. Desi este un peste teritorial, el nu va agresa si vatama ceilalti pesti din acvariu. Acestia formeaza perechi monogame pe durate lungi si, mai apoi, vor aparea familiii matriarhale/patriarhale. Dintre familiile de pesti potrivite a coabita cu acest peste, enumeram: Hemichromide, Synodontide, Anomalochromide, Pelvicachromide, Loricaride sau Cichlasomine. Este un peste mult mai potrivit pentru acvariu decat ruda sa apropiata, Tilapia buttikoferi.
Acesti pesti se hranesc cu produse proaspete si vii, constand in crustacei, larve de insecte, insecte de apa, viermi tubifex, produse pe baza vegetala, pe baza de laptuci, spanac; dar si hrana preparata, sub forma de fulgi si tablete. Este important, sa includem periodic, in meniul acestui peste, hrana cu un continut bogat in fibre. Masculii au inotatoarele anala si dorsala ceva mai lungi, comparativ cu femelele, iar, odata cu avansarea in varsta, varfurile inotatoarelor devin albe.
Reproducerea acestor pesti, in captivitate, este putin dificila la inceput, in momentul initierii ei. Folositi un acvariu separat, a carui apa sa aiba un pH care sa varieze in intervalul 6.2 – 6.7, o duritate cu valori cuprinse intre 2 si 4°GH si o temperatura de 25 pana la 27°C. Cuplul selecteaza o grota, pestera, cava, pe tavanul careia, femela, va depune pana la 200 de icre, de culoare galben-namoloasa. Tot ea, are grija si de oua, in vreme ce, masculul, protejeaza zona invecinata cuibului. Puietul va ecloza in maxim 5 zile, de la depunerea oualelor. Imediat, ei sunt mutati, de ambii parinti, intr-o groapa sapata anterior, cat mai aproape de locul eclozarii. Dupa inca alte 6 zile, incep sa inoate prin forte proprii. Ambii parinti vor mai avea grija de ei inca o saptamana, dupa acest moment. Puteti sa incepeti sa ii hraniti cu Artemia nauplii, Cyclopi nauplii si hrana preparata sub forma de fulgi, pisata masunt. Puietul creste foarte greu.

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.