Colisa Lalia (Gourami pitic)

Colisa Lalia (Gourami pitic)

Aceasta specie de gourami este foarte frumoasa si pasnica in acelasi timp, fiind disponibila in mai multe varietati: albastru dungat, sange rosu si albastru cobalt.
In general masculii sunt mai mari si mai colorati, in timp ce femelele sunt mai mici, iar coloritul nu este intr-atat de evident. Este indicat ca acestipesti sa fie pastrati in perechi, fiind la fel de pasnici si cu pestii din alta specie cat sunt cu pestii din aceeasi specie.
Pestii colisa lalia sunt pesti pretentiosi cand este vorba de calitatea apei din acvariu, iar cand este vorba de hrana, acestia adora fulgii de calitate superioara dar si hrana congelata.
Dwarf gourami se inmultesc foarte usor. Aveti nevoie doar de un acvariu de 40l pe care sa il umpleti pe jumatate si in care sa introduceti multe plante de suprafata. Dupa ce introduceti pestii in acvariul de reproducere cresteti temperatura treptat, iar dupa scurt timp masculul ar trebui sa inceapa constructia cuibului de spuma. Dupa ce termina de construit cuibul, incepe seducerea femelei de catre mascul, acesta din urma incolacindu-se in jurul femelei. Dupa depunerea icrelor, femela trebuie indepartata deoarece aceasta poate fi ucisa de catre mascul. Masculul va aduna pe rand icrele si le va aseza in cuib. La o singura depunere acestia pot depune intre 300-800 icre. Dupa ce alevinii vor aparea va fi necesara indepartarea masculului din acvariul de reproducere. In prima saptamana va trebui sa ii hraniti cu hrana speciala, infuzori sau galbenus de ou bine fiert.
Denumire comuna: Dwarf gourami
Denumire stiintifica: Colisa lalia
Familia: Osphronemidae, Ordinul: Perciformes
Origine: Pakistan, Banglades, India
Dimensiune maxima:  8,8 cm. Acvariu minim recomandat: 55litri.
ph: 6.5 – 8.0
Duritatea apei (dGH) dGH 4.0 – 18.0 N
Temperatura recomandata: 23.0 – 28.0 C
Temperamentul fata de pestii din aceeasi specie: pasnic
Temperamentul fata de alti pesti: pasnic
Locul ocupat in acvariu: suprafata
Inmultire: prolifica. Plante recomandate pentru inmultirea pestilor gurami pitic: Limnophila aquatica, Ceratopteris, Vesicularia dubyana, Riccia fluitans.
Speranta de viata: 4 ani

Trichopodus lalius, Trichogaster lalius, Colisa lalius, Colisa unicolor, Dwarf gourami

femela dwarf gourami

Mascul dwarf gourami

Colisa unicolor, Trichogaster fasciatus, Trichogaster unicolor, Trichopodus lalius

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.