Devario aequipinnatus

Devario aequipinnatus

Devario aequipinnatus – Devario malabaricus – Giant Danio – Danio devario- Pestele jandarm
Pestele jandarm face parte din familia Cyprinidae, iar ruda sa salbatica populeaza apele limpezi ale Indiei de Vest (Sri Lanka). Odata cu dezvoltarea acvaristicii acest peste a fost comercializat pe scara larga inintreaga lume.
Aceasta specie a fost mult timp confundata cu Devario aequipinnatus, de care este greu de diferentiat. De asemenea, de-a lungul timpului s-au produs foarte multe hibridizari, astfel incat este greu de stabilit cu precizie specia.
Descriere: Pestele jandarm are corpul inalt si usor aplatizat pe flancuri. Gura este pozitionata in partea de sus a botului si prezinta una sau doua perechi de mustati. Corpul este argintiu-albastrui cu dungi longitudinale aurii si albastre. Irisul este auriu stralucitor.
Jandarmul poate atinge 10-12cm lungime.
Dimorfismul sexual: Diferentierea sexelor se poate face numai dupa ce pestii si-au atins maturitatea sexuala (dupa atingerea lungimii de 6-7cm). Astfel, masculii sunt mai supli si mai intens colorati decat femelele. Dunga albastra de pe mijlocul corpului este dreapta la masculi si curbata spre partea superioara a cozii la female.
Habitatul potrivit: Jandarmii sunt pesti de card asa ca este indicat sa gazduiti mai multe exemplare intr-un acvariu. Alegeti pentru jandarmii dumneavoastra un acvariu cat mai spatios (lungimea este importanta), bine oxigenat, filtrat si aerat (jandarmii prefera curentii puternici). Plantati in spatele acvariului cateva plante rezistente, avand grija sa lasati mult spatiu liber pentru inot. Aveti in vedere faptul ca jandarmii maturi pot ciuguli plantele.
Jandarmii sunt pesti rezistenti, care suporta temperaturi cuprinse intre 20 si 24 grade Celsius. Danio nu este prea sensibil la compozitia apei, dar are nevoie de o apa curata, foarte bine oxigenata si filtrata. PH-ul apei trebuie mentinut intre 6,2 si 7,8, iar duritatea intre 4 si 18dgH. Schimbarea regulata (saptamanal) a unui procent de 25% din apa acvariului va va ajuta sa va mentineti pestii sanatosi.
Un amanunt foarte important este dotarea acvariului cu un capac, deoarece jandarmii sunt buni saritori si ii puteti pierde daca isi vor exersa aceasta abilitate.
Hranirea: Jandarmii sunt omnivori si trebuiesc hraniti cu mancare uscata (pelete) special destinata lor. Jandarmii adora sa se hraneasca si cu mici insecte sau prada vie: larve de tantari, purici de apa, tubifex, daphnia etc. Pentru a evita ca pestisorii sa manance plantele din acvariu, oferiti-le si hrana vegetala.
Compatibilitatea cu alti pesti: Jandarmii sunt pesti foarte activi si energici si ar putea deranja alte specii mai linistite. Nu sunt pesti singuratici si vor fi fericiti numai daca vor fi gazduiti alaturi de cativa semeni.
Reproducere: Reproducerea jandarmilor nu este complicata, icrele acestui peste sunt usor portocalii si lipicioase.
Face parte dintre pestii ovipari, se inmultesc prin oua. Un peste adult depune aproximativ 200 de oua, din care ies puii in maxim 2 zile.

Devario  aequipinnatus

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.