Helostoma temmincki (gurami pupacios)

Helostoma temmincki (gurami pupacios)

Este o specie de pesti care isi are originile in apele dulci ale lacurilor si raurilor din Tailanda, Indonezia: Java, Sumatra, Borneo (inclusiv Brunei si Sarawak). Adesea, ei sunt intalniti in mlastini, ochiuride apa dar si in apele curgatoare. Acest peste a fost introdus si in alte tari, in special in crescatorii, pe post de peste comercial pentru larg consum. Helostoma temminckii poarta numele unui doctor pe nume Temminck, care a descris si studiat aceasta specie de pesti. Mai este cunoscut si sub numele de Helostoma tambakkan, Helostoma oligacanthum sau Helostoma servus.
Acesti pesti au un corp alungit si turtit lateral. Au un colorit general rosiatic sau rozaliu, pe partea dorsala si pe partile laterale, in vreme ce, partea ventrala, este alba. Are inotatoarele transparente, cu partea de la baza lor putin rosiatica. Coada este rotunda si are si ea baza rosiatica. Capul se termina cu o gura medie, cu buze mari, bine definite. Ochii sai sunt mari si de culoare inchisa, cu zona inelara imediat invecinata de culoare argintie. Nu exista diferente care sa ne ajute sa deosebim masculii de femele. Singurul mod, in care putem sesiza care exemplar este femela sau mascul, este momentul in care femela are oua in ea si acestea sunt vizibile in partea de jos a burtii, zona alba ventrala, si prin faptul ca sunt mai grase in acea perioada.
Pentru o buna intretinere a acestor pesti, aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 210 litri, cu o temperatura a apei cu valori cuprinse intre 24 si 28°C si cu un pH, ale carui cotatii, sa fie de 6 pana la 7. Aveti nevoie de un sistem de filtrare a apei foarte bun si o schimbare cat mai frecventa a apei acvariului, acesti pesti suportand cu mare usurinta atat o apa dura, cat si una usoara, atat una acida, cat si una bazica. Solul bazinului trebuie sa fie dotat cu pietris marunt amestecat cu nisip fin, si presarat, pe alocuri, cu roci pe care sa poata creste alge. Pozitionati plantele subacavtice si acvatice pe zonele laterale si din spate ale acvariului, pentru a lasa in centru un spatiu mare pentru inot. Sunt bune si locase de ascunzatoare, unde acesta sa se retraga pentru a se odihni.
Buzele acestui peste sunt folosite pentru a “paste” algele, atunci cand se hraneste, sunt folosite si pentru delimitarea teritoriului lor dar si in procesul de imperechere. Adesea, acestia sunt descrisi ca devoratori de plante, lucru care este doar partial adevarat. Daca ii hraniti bine cu boabe fierte, castravete si salata, atunci ei nu se vor mai atinge de plantele pe care le aveti in acvariu. Pe langa hrana vegetala necesara, este bine sa ii oferiti si hrana preparata sub forma de tablete sau fulgi. Este recomandat sa ii hraniti de 2 – 3 ori pe zi, in cantitati care sa ii sature, pentru a nu le permite sa se lege de vegetatia din acvariu.
La maturitate, un exemplar din specia Helostoma temmincki, in libertate, atinge o lungime de maxim 30 cm, dupa unele documente, desi, in captivitate, ei abia ajung la lungimi cuprinse intre 15 si 20 cm. Pretul unui exemplar in magazinele de specialitate ajunge sa fie intre 2 – 12 euro, in functie de marimea lor. De curand au inceput sa fie produse o serie de alte varietati ale acestei specii in diferite colorite.
In libertate, reproducerea are loc in perioada sezonului ploios, atunci cand inundatiile acapareaza zone ale uscatului. Femelele depun ouale in jurul radacinilor plantelor inundate. Oualele sunt protejate de rapitori, de avalansa de resturi vegetale din apa. Puietul eclozeaza dupa 24 pana la 36 de ore, de la depunerea icrelor. Odata eclozati, este bine sa fie hraniti cu infuzori, dupa ce hrana din sacul de yolk a fost consumata. In captivitate, acesti pesti ating maturitatea sexuala la o lungime de 15 cm si pot fi inmultiti in acvarii mari de minim 200 de litri.
Dotati acvariul cu plante subacvatice si acvatice, busteni, roci, poate si ceva frunze uscate sau fan care sa pluteasca pe suprafata apei. Schimbari frecvente ale apei, cu o alta usoara si putin acida, pot duce la stimularea sexuala a imperecherii. Inaintea imperecherii, partenerii se vor saruta, gesturi ce por fi observate cu usurinta. Femela depune pana la 10.000 de oua, care vor ecloza in maxim 24 de ore si vor inota de unii singuri dupa inca o zi. Puietul trebuie hranit cu mari cantitati de infuzori, si, sunt imperios necesare, schimbari frecvente de apa. Puietul va sta in grupuri foarte mari.

Helostoma temminkii Gourami pupacios

Helostoma   temmincki

helostoma-temminkii gurami pupacios

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.