Rhodeus amarus – pestele Boarta

Rhodeus amarus Cyprinidae

Familie:  Cyprinidae
Origine: Europa (se gaseste si la noi in tara)
Temperatura: 10°C – 25°C
ph: 7.0 — 7.5
Dimensiuni maxime: 10cm, la acest peste ritmul de crestere este foarte lent
Dieta: omnivor; hrana vie, pelete.
Denumire populara ” Boarta “
Inmultirea sa este conditionata de existenta anumitor scoici (Unio pictorum sau Anodonta cygnea), traieste in raurile si lacurile unde exista si scoica respectiva, acest peste poate fi intalnit in aproape toate apele din tara noastra, exceptie facand cele de la altitudini mari.
In perioda de reproducere acest peste straluceste in toate culorile curcubeului.
Ca hrana boarta consuma organisme planctonice vegetale, dar mananca si bucatile de plante in descompunere de pe fundul apei sau animale mici care populeaza raurile.
Acest peste atinge maturitatea sexuala la 2-3ani.
Perioada de reproducere are loc din luna mai pana la sfarsitul lui iulie.
Femela depune printre valvulele branhiale ale scoicii 20-80 icre, avand diametru de 2,5 – 3mm, larvele nu parasesc adapostul oferit de scoica decat dupa ce ating dimensiunea de 1 cm.

Rhodeus sericeus amarus

Rhodeus  amarus

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.