Trichogaster leeri (Gurami sidefiu)

Trichogaster leeri (Gurami sidefiu)

Origine: Asia – Peninsula Malaesia , Thailanda si Indonesia (Sumatra si Borneo)
Temperatura optima: 23° – 28° C; Ph-ul apei: 6.5 – 7.5
Acvariu minim recomandat: 70litri
Durata de viata: pana la 8 ani
Dimensiuni maxime: 10-11cm
Leeri este unul dintre cei mai frumosi si mai eleganti pesti din grupul Gourami-lor .Sint mult mai pasnic decit Blue Gourami , este rezistent si usor de intretinut .
La fel ca ceilalti Gourami , Leeri are un corp alungit si comprimat, au o gura mica si o linie orizontala de culoare maro /neagra de-a lungul corpului, de la gura la coada.
Coloritul acestui peste este absolut superb , pe fond maroniu avind “pete” mici , rotunde de culoare alba care arata ca niste perle , din aceasta cauza Leeri mai este numit si Pearl Gourami(Gourami Perla).
Hranirea
Leeri este un peste omnivor si maninca in general orice : fulgi , hrana vie precum tubi , artemia , larve de tintari ,larve de libelule etc.
Pentru o sanatate optima insa ,dieta acestor pesti trebuie imbogatita cu ulgi vegetali , frunze de salata sau spanac oparite si alge .
Ingrijirea
Nu este greu sa facem acest peste fericit , este nevoie doar de un acvariu relativ spatios si bine plantat si mincare de buna calitate . Leeri se simte bine inconjurat de plante in care se poate ascunde usor si in compania pestilor neagresivi . Citeva plante de suprafata sint binevenite.
Masculii sint relativ usor de identificat dupa culoarea rosie-portocalie de pe git si piept , inotatoarea dorsala care este mai lunga decit in cazul femelelor si ascutita . Abdomenul femelei este mai umflat decit cel al masculului mai ales in perioada de reproducere.
femela Leeri
Inmultirea
Inainte de reproducere , perechea trebuie sa fie hranita foarte bine in special cu hrana vie : artemia , tubi , larve de tintari sau libelule.
Acvariul in care sint pusi la reprodus trebuie sa aiba plante de suprafata si o temperatura de cca 26-28′C .Masculul va incepe construrea unui cuib de spuma. Imediat dupa ce cuibul este terminat , perechea depune icrele.
Masculul “imbratiseaza” femela care datorita strinsorii elimina ouale. Masculul fertilizeaza aceste oua si are grija sa le plaseze in cuib .Perechea poate depune astfel citeva sute de oua dupa care masculul incepe sa le ingrijeasca .Femela poate fi indepartata in acest moment. In aproximativ 4 zile , ouale eclozeaza. Masculul poate fi scos din acvariu iar puii trebuie hraniti cu infuzori de citeva ori pe zi . Dupa cateva saptamini se pot hrani cu aremia si microviermi.

Trichogaster leeri

Trichopodus  leerii

Trichogaster leeri (Gurami sidefiu)

Trichogaster leeri  (Gurami sidefiu), botia macracantha

Trichogaster leeri (Gurami sidefiu) - cuib

cuib Trichogaster leeri (Gurami sidefiu)

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.